Loading...

Grafikai tervezés személyre szabva

A grafikai tervezés elsőre kissé nehezen behatárolható folyamatnak tűnhet, ami miatt a kis és középvállalkozások egy része nehezen határozza el magát, hogy szakemberhez forduljon. Nem kizárt, hogy korábban már volt néhány negatív tapasztalata ezen a területen. Gyakran hallom ügyfeleimtől, hogy “korábban volt egy ügyes grafikus aki, tervezett nekünk valamit, de nem volt az igazi”.  Jogosan merül fel, hogy ki hibázott és ki nem végezte el a feladatát megfelelően? Talán a grafikus nem volt elég tehetséges vagy nem volt jól érthető a feladat leírása? Általában ezek az első kérdések melyek megfogalmazódnak a megrendelőben.

A helyzet az, hogy valószínűleg egyik fél sem követett el különösebb hibát. A probléma azon tény elfogadásával feloldható, hogy csupán a grafikus tehetsége nem elegendő a projekt sikerességéhez. A kulcs a két fél közötti kommunikáció és a tervező empatikus képessége.

Tehát a feladatom tervezőként nem az, hogy az ügyfelem által vázolt koncepciót egy az egyben papírra vessem, hanem sokkal inkább az, hogy átérezzem a motivációt és a szavak mögül átszűrődő üzenetet vizuális nyelvre fordítsam.

Azonban természetesen sem médium, sem pszichiáter nem vagyok ezért kialakítottam egy jól átlátható, objektívan is követhető folyamatot, ami segítheti együttműködésünket.

A kreatív folyamat röviden...

1

Konzultáció

A projekt elején egyeztetünk a részletekről és lefektetjük a meghatározó sarokpontokat.

2

Ötletek

Ebben a fázisban születnek a koncepciók magvai. Felmérem a témához tartozó vizuális trendeket és a kulcs fogalmakhoz tartozó szimbólumokat.

3

Vázlatok

Ezen a ponton ceruzát vagy tollat ragadok és az ötlet keletkezésének pillanatában papírra vetem a forma vázlatát.

4

Kidolgozás

Itt születik meg a koncepció amely digitális formát kap. Majd ezt látványtervekkel prezentálom.

Kicsit részletesebben…

Mivel a kreatív tervezés egy eléggé egyéni és összetett folyamat ezért egy jól körülhatárolható és bevált projekt típuson keresztül világítanék rá a lényegi pontokra. Erre pedig a logó tervezés folyamata a legalkalmasabb.

  • Megpróbáltam az évek alatt leegyszerűsíteni a tervezés menetét és van egy jól bevált gyakorlatom, amit most röviden ismertetek. Ha logó tervezésről van szó akkor első körben az igényfelmérő kérdéssor kitöltésével megtörténik az alap sarokpontok meghatározása (színek, formák, célcsoport stb.). Ezzel párhuzamosan egy 1 órás online videomeeting keretin belül beszélünk a cég/szolgálatás motivációiról, jövőbeni terveiről.
  • Alapesetben a kreatív logó koncepció 10-15 munkanapon belül elkészül. Erről szakmai és szubjektív szempontokat figyelembe véve egyeztetünk és megállapodunk az esetleges fejlsztési lépésekről.
  • Alaphelyzetben 2 ilyen lépcső áll rendelkezésedre, ennyi van belekalkulálva a csomag árába. Természetesen kérheted, hogy ez a szám legyen magasabb (akár a projekt időtartama alatt is), ám ebben az esetben ahogy a belefektetett munkaórák, úgy a költségek is módosulnak. A cél ezzel csak annyi, hogy a tervezés ne egy végeláthatatlan folyamat legyen, hanem jól átgondolt, hatékony lépésekben haladjunk a cél felé.
  • Ha a változtatási körök után megvan a döntés, akkor egy elektronikus számlázás kiegyenlítését követően átadom a teljes logó grafikai csomagot. Ez a csomag tartalmazza a pixel- és vektorgrafikus állományokat. A formátumokat illetően az általánosan használt nyomdaipari, grafikai-szabvány kiterjesztésekkel dolgozom, mint: Vektoros PDF, EPS, AI, de elküldöm a logót külön-külön JPEG, transzparens hátterű PNG formátumokban is. Igény esetén a látványterveket szintén átadom, melyek később felhasználhatóak marketing célokra is.