Loading...

A tervezési folyamat

Márkaszemélyiség és grafikai tervezés

Tartalom és forma

A grafikai tervezés elsőre kissé nehezen behatárolható folyamatnak tűnhet, ami miatt a kis- és középvállalkozások egy része nehezen határozza el magát, hogy szakemberhez forduljon.

Nem kizárt, hogy korábban már volt néhány negatív tapasztalata ezen a területen. Gyakran hallom ügyfeleimtől, hogy “korábban volt egy ügyes grafikus, aki tervezett nekünk valamit, de nem volt az igazi”.  Jogosan merül fel a kérdés, hogy ki hibázott és ki nem végezte el a feladatát megfelelően? Talán a grafikus nem volt elég tehetséges vagy nem volt jól érthető a feladat leírása? Általában ezek az első kérdések melyek megfogalmazódnak a megrendelőben.

Tapasztalatom szerint sok esetben a probléma nem a grafikus képességeiben vagy az ügyféloldal elképzeléseiben gyökerezik. Sokkal inkább a grafikai tervezést megelőző alapvető márkaszemélyiség (branding) kialakításának elmúlasztásában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a konkrét grafikai tervezés megkezdését nem előzi meg egy kellőképpen átfogó információgyűjtés a jövőbeni termék/szolgáltatás célcsoportjáról, értékeiről, motivációiról.

Ezért nálam a tervezési folyamat minden esetben egy rövid dokumentáció kitöltésével és egy 60 perces konzultációval kezdődik. Ennek keretein belül kibontjuk a legfontosabb témaköröket és kijelöljük az alapvető irányvonalakat, amelyekhez a tervezési folyamatban támaszkodhatok.

A tervezés folyamata röviden

Mivel a kreatív tervezés egy eléggé egyéni és összetett folyamat ezért egy jól körülhatárolható és bevált projekt típuson keresztül világítanék rá a lényegi lépésekre. Erre pedig a logó tervezés folyamata a legalkalmasabb. Igyekeztem leegyszerűsíteni a tervezés menetét és van egy jól bevált gyakorlatom, amit most röviden ismertetek.

1.) Konzultáció, információgyűjtés

Amikor logó tervezésről van szó akkor első körben az igényfelmérő kérdéssor kitöltésével megtörténik az alap sarokpontok meghatározása (tevékenységi kör, célcsoport, színek, formák stb.). Ezt követően egy 60 perces konzultáció keretein belül részletesen beszélünk ezekről.

2.) Tervezési szakasz

Normál körülmények között a kreatív logó koncepciók első változatai 10-15 munkanapon belül elkészülnek. Szubjektív és szakami szempontok alapján ezekből kell kiválasztanod a legszimpatikusabb verziót számodra, vagy a döntéshozók számára.

A tervezés ezen pontjánál lehet az esetleges változtatási lépcsőket beiktatni. Alap helyzetben 2 ilyen lépcső áll rendelkezésedre, ennyi van belekalkulálva a csomag árába. Természetesen kérheted, hogy ez a szám legyen magasabb (akár a projekt időtartama alatt is), ám ebben az esetben ahogy a belefektetett munkaórák, úgy a költségek is módosulnak. A cél ezzel csak annyi, hogy a tervezés ne egy végeláthatatlan folyamat legyen, hanem jól átgondolt, hatékony lépésekben haladjunk a cél felé.

3.) Véglegesítés

Ha a változtatási körök után megvan a döntés, akkor egy elektronikus számlázás kiegyenlítését követően átadom a teljes logó grafikai csomagot. Ez a csomag tartalmazza a pixel- és vektorgrafikus állományokat. A formátumokat illetően az általánosan használt nyomdaipari, grafikai-szabvány kiterjesztésekkel dolgozom, mint: Vektoros PDF, EPS, AI, de elküldöm a logót külön-külön JPEG, transzparens hátterű PNG formátumokban is. Igény esetén a látványterveket szintén átadom, melyek később felhasználhatóak marketing célokra is.

KÉRDÉSED VAN VAGY ÁRAJÁNLATOT SZERETNÉL KÉRNI?

Írj üzenetet a feladat jellegét röviden összefoglalva. Minél több konkrétumot írsz, annál pontosabban fogok tudni válaszolni.

E-mail: grafika@viktorsebok.com

Mobil: +36 70 633 6602